ספטמבר 2024
צפת - הקדמה
פתאום הרגשתי שזה זמן לצפת, העיר שלא בקרתי שנים רבות. זכרתי לה סוג של חסד נעורים כששרתתי קרוב אליה אי שם לפני הרבה שנים.
הזמנתי יחידה חמודה בראש פינה לעשות את הלילה ונסעתי למשהו כמו יממה. גם מזג האויר שם אצלה למעלה בגובה קריר יותר וגם כך אומרים, בגלל הגובה, האנשים המתהלכים בה קרובים יותר לבורא עולם אז יש מספיק סיבות לא?
יש ערים שנאבקות על איזשהו תואר (במקרה של צפת ״בירת הגליל״) גם אם הוא נראה מצוץ מהאצבע וכאילו ניתן להן רק כדי שלא יעלבו או משהו, אולי רק כדי לשמור על כבודן.
תואר כמו "מלכת היופי של האמהות" או כמו מדליה לפי קטגוריית גיל, כדי לא לבייש את תפארת עברן.
ככה זה נראה עבור צפת ושוב באתי רק לעשרים וארבע שעות אז מי אני שאשפוט.
נסעתי לכיוון העיר מראש פינה אחרי שהתמקמתי ונתתי לחום קצת לאבד את הלהט שלו. חניתי בחניון הפתוח ליד הסאראיה (Saraya) מבנה מרשים כשלעצמו עם מגדל שעון מהתקופה העותמנית. המבנה משמש היום כמרכז קהילתי.
כשאני מתחיל בסיור שלי אין לי מושג מה הולך לקרות ואם אמצא מישהו מענין או תמונות שמספרות משהו. לא סידרתי לי בראש לאן בדיוק אני הולך, זרמתי. אזור העיר העתיקה וקריית האמנים לא מאוד גדול, אז משוטטים...
בגדול רציתי לנצל את האור המיוחד של שעות אחה״צ-ערב הידוע בשם ״שעת הזהב״ שבה גם האור ״רך״ יותר וגם ״חם״ יותר מה שיכול לספק עוד קצת דרמה ואופי לתמונות.
פוסטים נוספים
בסיור כזה של צילום רחוב אני דרוך כל הזמן כמו צייד המחפש טרף, אני יודע שזמני מוגבל, אני חייב להביא טרף אחרת אני לא חוזר הביתה...
פגשתי היום המון אנשים שממש קרובים לבורא עולם וזה עשה לי קצת טוב כי הרגשתי קצת יותר מוגן באזור הזה שעכשיו חוטף לא מעט מכות.
הראשון שפגשתי נראה דווקא פחות קרוב אליו, הוא ערבי שיושב בבית צפתי שישב בכלא רמלה על כל מיני עברות ועכשיו הוא עובד כצבעי. הוא הראה לי את הקעקוע שעשה על היד עם הכיתוב ״אין מחיר לחופש״ והתגאה בו כמו שספורטאי איירונמן מתגאים בסמל שהם מקעקעים בחלק האחורי של הרגל שלהם (שכולם ידעו מה לא?)
בכלל נראה שהעיר הזו מנסה להשיב לא מעט פורעי חוק למוטב ויש בזה משהו מנחם. אני רק מקווה שהמאזן חיובי.
אחר כך פגשתי חוזר בתשובה חסיד ברסלב שעדכן אותי לגבי הבחור הערבי שבעצם פלש לבית בו הוא מתגורר ומחכים שיפנו אותו. הברסלבאי היה חבר של בחור מהמושב בו גדלתי והוא במקור מהוד השרון וכך הגענו די מהר למשותף ביננו. הוא גם ניסה לשכנע אותי להגיע לאומן בראש השנה... האמת, יש לי תכניות אחרות, אבל לא שיתפתי.
הבחור השלישי, אתם שמים לב שיש פה רק גברים?
אז את השלישי שאלתי איפה מחלבת המאירי ונדלקתי על הזקן שלו שבנוי משיער ושתי רסטות.
הוא הגיע לכאן מקיבוץ העוגן בגיל 20 לאחר שחזר בתשובה כמובן.
הוא השקה צמחי גומא שצומחים מהחריצים במדרכה שליד הבית שלו. נראה, איך לומר, שעיקר ענינו בפנימיות שבו... כשאני מסתכל לעומק על העיניים שלו אני חושב שאני מזהה השלמה.
גם הוא מאוד בטוח בענין המשיח והגאולה הקרבה ולי אין אלא לקנא קצת באופטימיות הזו שבאה כך נראה למרות מצוקה כלכלית אבל עם שלמות רוחנית.
עכשיו כשאני חושב על זה ראיתי לא מעט שלטים של ״אין יאוש״ - מאמרותיו המפורסמות של הרב נחמן מברסלב. יש גם הרבה ״ואהבת לרעך כמוך״. אם רוב התושבים כאן מאמצים את קודי ההתנהגות הללו אז יש במה לקנא.
אה, פגשתי גם בבחור שקצת איבד את זה בכיכר הדוידקה, כן יש גם כאן כזו, שסייעה בכיבוש העיר במלחמת השחרור והפחידה ברעש שלה את הערבים שברחו מהעיר.
הוא ממש כאילו שיחק את תפקיד שוטה הכפר, אבל במקרה שלו על במת המציאות. הוא כל הזמן הטיח את השאלות שכנראה נשאל על ידי פסיכיאטרים ״אתה שונא את אמא שלך״? ״הרביצו לך בבית״?, ״התעללו בך כשהיית ילד״? ממש בהתרסה מולי והרגשתי שכאילו הוא מספר לי על עצמי לרגע כאילו הד כזה, האמת זה היה אחד הרגעים הפחות סימפטים בטיול שלי כאן, אבל כשאתה ברחוב, היה נכון לספוג הכל...
ואז פגשתי את ניסים שיש לו שישה כלבי דוברמן. הוא גם ניצול עולם הפשע האשקלוני וחי כאן בצפת כבר 27 שנים. הוא נאם לי כמעט ללא הפסקה במשך יותר מחצי שעה על פילוסופיה וגאולה. מוטיב המנהיג חזר גם כאן. הוא טוען שהוא מבורך ויודע לחזות ארועים. הוא איש של סתירות פנימיות שאלות ותשובות, ממש אינציקלופדיה של מבוכים.
האמת, לא לגמרי הבנתי אם האיש באמת אוהב את גזע הכלבים הזה או שהוא עדיין משמר כמה סיכסוכים מן העבר שמצדיקים טיפוח צוות שמירה איכותי כזה.
בכל מקרה הוא היה מסביר פנים וגם יפתח בקרוב בבית הענק שבבעלותו חדרי אירוח בעזרת השם כמובן.
יש כאן את רובע האומנים ויש את העיר העתיקה. בעיר העתיקה יש הרבה כוללים, ישיבות ובתי כנסת.
ברובע האומנים יש עדיין גם פעילות של כמה אומנים אבל העסק קצת דועך ובמקומם נוספים צימרים שנקנים על ידי משקיעים.
נראה שצפת היא עיר מפלט בדומה קצת לאילת שם מתקבצים ״טיפוסים״ משולי החברה.
אז גם כאן מגיעים אנשים שנדחו או אפשר להגיד דחו את עצמם מהחברה. יש עברינים לשעבר או שעדיין בהווה ..
כמה אנשים שפגשתי וגם סופיה שעצרה לידי עם הרכב שלה טוענים שהמקום מרפא פצעים ישנים ורקעים בעיתיים של אנשים שכאן יכולים אולי למצוא מזור ואולי סביבה שמקבלת אותם כפי שהם. ״ואהבת לרעך כמוך״ כבר הזכרתי לא?
חיכיתי שירד קצת החושך כדי לנסות לצלם קצת את אפלוליות הסימטאות, המדרגות והאנשים (חרדים ברובם המוחלט) שעוברים בהן לפני או אחרי תפילת ערבית. לזכות העיר אוכל לומר שהסמטאות מוארות יפה וממש נעים להסתובב כאן בערב.
בבוקר התעוררתי מוקדם ועליתי שוב לעיר. הפעם התחלתי בעליה למצודה שם מצאתי גן יפה אבל קצת מוזנח ומלוכלך (כנראה סיפורה של הפריפריה הישראלית כולה).
המצודה מספרת את סיפורה ההיסטורי של צפת עוד מימי הכיבוש הצלבני ועד כיבושה במלחמת השחרור על ידי גדוד מחטיבת יפתח.
התצפית על הישוב ביריה מהמצודה נראה קצת כמו אסקפיזם ישראלי מושלם, תשפטו אתם...
אין על האור של הבוקר ואיך שהוא צובע הכל בצבעים אופטימים שדי מהר נגוזים כשהשמש עולה קצת ומכריזה ״די מספיק עם הפנטזיות״ תתמודדו עם צבעי המציאות. הבעיה היחידה היא שצריך לקום מוקדם בשבילו... מי אמר שלצלם זו עבודה קלה?
יש גם את צפת ״העיר הרגילה״ כך אמרה לי ציונה ממוזאון בית המאירי, כלומר לעיני זר המתמקד באזורים של העיר העתיקה ורובע האמנים הכל נראה בקיצון אבל יש שכונות ״רגילות״ בצפת... טוב נו, הכל ענין של שיטות מדידה כנראה...
למשפחת המאירי יש שני מוסדות בעיר, מחלבת המאירי ומוזאון המאירי. למחלבה לא יכולתי להכנס (יש סיורים אבל רק בימי שישי בבוקר) אז נכנסתי למוזאון לתולדות צפת שהקים יחזקאל המאירי שהיה כתב ידיעות אחרונות בצפון ודור חמישי בארץ. הבנין בן שלוש קומות ומאוד מרשים ויש לו גם גינה יפה. במוזאון אפשר למצוא כתבים, תמונות, כלים שונים וסיפורים על צפת עוד מהמאה התשע עשרה.
מכירים את הביטוי ״זקני צפת״? אז כנראה הומצא על ידי המאירי או בהשראתו תראו אותם כאן
נכנסתי לסדנאת קרמיקה שהיתה פתוחה היום (Safed-craft-pottery) ובדיוק המסטר לימד מישהי לעבוד על האובניים. שאלתי אם אפשר לצלם אותם והוא הסכים. ראיתי שאני קצת מפריע אז מיהרתי. עבודת הלישה של החימר הזכירה לי לישת בצק של לחם וכנראה שצריך להשקיע את אותו יזע ודמעות כדי לייצר משהו באמת טוב.
משהו בראשוניות הזו של החומר עם המקום מייצר אוירה מיוחדת. יש כאן גם הרבה כלים יפים למכירה...
כשהגעתי לכיכר האמנים היכן שיש מקבץ גלריות פגשתי כמה צעירות מודדות מטפחות ראש (״בובו״). ביקשתי לצלם והן הסכימו. התמימות של בנות העשרים שמודדות מטפחות ראש מסוגננות - הבחורה שבתמונה כאן אמרה לי: ״תבוא לתקוע איזה נוף יש לנו שם, רואים את הסרטבה מהחלון...״
לקראת סוף הטיול שלי הגעתי ל-מקאמאת (אקדמיה למוזיקה מהמזרח) ברחוב צבי לבנון 5 שנמצאת בבית אבן מקסים ששופץ. פשוט שמעתי נגינת פסנתר מתוך המבנה אז נכנסתי ופגשתי את משה שהוא בעלים של המרכז... איך להגיד, הבחור הזה (בן 75+) מוכשר ברמות על, יזם, איש הייטק לשעבר ומנגן כמו שד. זה היה אקורד סיום ממש מוצלח לטיול שלי.
צפת השאירה טעם של עוד קצת וכשישבתי לכוס קפה עם בורקס ועוגת פרג ב ״בלה וג׳קלין״ הבנתי גם למה... המאפים מעולים ועדינים שאפו!
המקומות שהייתי בהם בצפת
אני ממליץ להגיע ללילה ולישון או בעיר או בראש פינה כפי שאני עשיתי. (הנסיעה ברכב מראש פינה אורכת כ 15 דקות)
אפשר לחלק את הטיול לשני חלקים: אחה״צ + ערב ובוקר ואז גם מזג האויר נעים וקריר. תבחרו לכם את האתרים ותחברו אותם לטיול בעיר.
האזור בכלל לא גדול כך שאפשר לשוטט בסימטאות הצרות ובכיכרות ולהקיף כמעט את כולן.
יש גם לא מעט בתי כנסת בעיר העתיקה כמו בית הכנסת האר"י הספרדי (רחוב האר״י 100)
ממליץ גם על שיטוט לילי בסמטאות הרובע היהודי וקריית האמנים.
בנין הסאראיה - כיכר אדמונד ספרא
גן המצודה - המצודה הצלבנית וגן מקסים עם תצפית להר מירון, ביריה ולכיוון הכינרת. יש כאן גם מצבה לחללי מלחמת העצאמות. ויקיפדיה
קריית האמנים ומרכז גלריות ליד מאפיית בלה וג׳קלין חיים ארלוזרוב 2
המסגד האדום - נבנה על ידי הממלוכים ויקיפדיה
העיר העתיקה (הרובע היהודי)
רחוב ירושלים - לשוטט ולהתרשם
כיכר הדוידקה ברחוב ירושלים ליד תחנת המשטרה הבריטית רחוב ירושלים 35
בנין המכללה האקדמית ברחוב ירושלים 11 - מקבץ מבנים יפה.
גבינות המאירי - רחוב קרן היסוד אתר (המחלבה עוברת תמיד בירושה לבן אחד ששמו מאיר או שלמה. אסור למכור או להשכיר את הבית. תאום מראש סיורים בימי שישי).
מוזאון המאירי - מוזאון לתולדות צפת ברחוב קרן היסוד 158. מאתר ויקיפדיה
בית מלאכה לקדרות וחנות (Safed-craft-pottery) רחוב י״א 63
בלה וג׳קלין מאפיה וקפה - כתובת: חיים ארלוזרוב 2
מקאמאת - אקדמיה למוזיקה במבנה "חאן החמור הלבן" ברחוב צבי לבנון 5. אתר
כמה עובדות על צפת
צפת מהווה את אחת מארבע ערי הקודש ביהדות, וככזו היא משמשת מרכז דתי חשוב ומוקד עלייה לרגל עבור מאמינים.
בצפת והאזור קבורים עשרות צדיקים, ביניהם: האר"י הקדוש
משנות ה-50 פרח בצפת רובע אמנים, שנודע כקריית האמנים צפת על גבול הרובע היהודי ההיסטורי. קריית האמנים, ממוקמת במה שהיה הרובע הערבי לפני 1948, דרומית לרובע היהודי העתיק
צפת היא העיר הגבוהה והקרה ביותר במדינת ישראל
מתגוררים בצפת 38,917 תושבים ואחוז הזכאות לבגרות הוא 49%
ערב מלחמת העצמאות ב-1948, חיו בצפת כ-12 אלף ערבים וכ-2,000 יהודים
במצודת צפת נתגלו מערות קבורה מתקופת הברונזה - התיכונה והמאוחרת, האלף ה-2 לפנה"ס
נהנתי מאד מהפוסט שאעלת מהעיר צפת שכנתנו מדרום, כתבת וצילמת יפה וגם מהתיאורים שלך ניתן ממש להריח את העיר.
תודה רבה,
יובל