top of page

ואדי ניסנאס בעיר התחתית בחיפה

מאי 2024

[אזור: חיפה || מעגלי || קושי: קל || משך: 2 ש׳ || תקופה: כל השנה || עוד: הקהילה הארמנית, קרמיקה ארמנית, ואדי ניסנאס, העיר התחתית, אוכל, קפה, שוק || פוקוס: טיול קצר בואדי ניסנאס]

הכנסיה הארמנית בחיפה

 

ואדי ניסנאס חיפה - למי זה מתאים

יצאתי לטיול צילום בואדי ניסנאס בעיר התחתית בחיפה יחד עם קבוצת צלמים. הפוקוס הפעם היה על הקהילה הארמנית בחיפה אבל לא רק. אנחנו נוסעים בשבוע הבא ורציתי להספיק עוד משהו לפני שעוזבים. בכלל אני מתחיל להרגיש עיקצוצים כאלה כמה ימים אחרי שהוצאתי פוסט וזה אומר שאני חייב לעבוד על משהו חדש. כבר כתבתי על תל אביב ועל ירושלים אז לא רציתי לקפח את חיפה.


יש המון בחיפה והרבה מאוד באזור הזה. בפוסט הזה אתם מקבלים הצצה חטופה על מה שיש לשכונות כאן להציע, מעין סיור ״טעימות״ קצרצר - ממליץ לבוא לכאן ליום שלם או אפילו יומיים כדי לראות ולחוות יותר.


הטיול הקצר הזה מיועד לכל מי שיש להם שעתיים פנויות בחיפה או באו ללילה או סופ״ש ובא להם לאכול משהו טעים, לספוג אווירת שוק, אולי לקנות ירקות טריים, מאפים, קפה מעולה, ממתקים ערבים, חומוס או פלאפל או אפילו אוכל טבעוני מצוין, להתבונן באומנות גרפיטי מקסימה, אומנות קרמיקה ארמנית או סתם לשבת על כוס בירה קרה - אז זה המקום, לא תתאכזבו.

האוירה פתוחה נעימה ומזמינה רק תבואו...

ואדי ניסנאס חיפה

נפגשנו בתחנת הרכבת ״השמונה״ בחיפה (לזכרם של עובדי הרכבת שנהרגו במלחמת לבנון השניה ב 2006) ומשם צעדנו בעליה לכיוון הכנסיה הארמנית היחידה בחיפה ברחוב חנא נאקרה.


בדרך, ברחוב צהיון הבחנתי בנגריה פתוחה, הצצתי וראיתי שיש שם רצפות מצוירות מאוד יפות אז שאלתי את בעל המקום אם אפשר לצלם, הוא לא כל כך רצה אבל בסוף התרצה.

הנה הוא כאן וגם הרצפות של הנגריה תראו. אחרי שסיימנו את היום חזרתי אליו, רציתי עוד אבל היה כבר סגור אצלו...אפילו את שמו לא הספיק לומר לי.

נגר אנונימי ברחוב צהיון חיפה

לפוסטים נוספים

 
 

בכנסיה הארמנית ״אליהו הקדוש״ קיבל את פנינו האב דיראיר חובאקימיאן שסיפר לנו על תולדות הכנסיה, הקהילה הארמנית בחיפה, השפה ועוד... הסיטואציה היתה קצת מצחיקה ומביכה כי בשלב מסוים הביקור נראה כמו מסיבת עיתונאים או פוטו-אופ כשכל מה שכמה מהצלמים רוצים זה לצלם את האב ומביעים קצת פחות ענין בדבריו.

אחר ששככה המולת הצילום, כמובן לאחר דבריו של האב, הזדמן לנו להכנס גם לחדרים נוספים בכנסיה ושם צילמתי את תמונת השער לפוסט הזה.


אחרי שיצאנו מהכנסיה כשענת עוד דיברה על ההיסטוריה הארמנית ולפתע ראינו את האב חובאקימיאן בבגדים ״רגילים״ יוצא מהכנסיה וחוזר למשפחתו. הדבר עורר אצלי מחשבות על עטיית מדים ומסכות אצלנו בני האדם ואיך התיחסנו אליו בתוך הכנסיה ומה שווה הצילום שלו כך סתם בחוץ על ג׳ינס.

בכנסיית הארמנית אליהו הקדוש בחיפה
ליד הכנסיה הארמנית בחצר

לאחר הביקור בכנסיה תקף אותנו רעב, אז הלכנו לפלאפל ג׳ורג׳ (יוחנן הקדוש 26) בואדי לאכול חצי מנה ולשתות משהו. הפאלפל היה טעים וקיבלנו גם את סיפור השושלת המסתעף והמסתבך הכולל איחודים ופיצולים עם פלאפל הזקנים, מתכונים סודיים ועוד עלילות שלא מביישות סדרות ברמה של משחקי הכס. בואו... בסוף מדובר בפלאפל כן, לא באיזו מסעדת שף מעוטרת אבל זה כנראה מוסיף עוד טעם למנה שגם כך היתה טעימה מאוד.


פלאפל ג׳ורג׳ ואדי ניסנאס
פלאפל ג׳ורג׳ ואדי ניסנאס

מה שכן, גם עדת הצלמים הסתערה על ג׳ורג׳ וצילמה אותו מכל זוית אפשרית. מה ששוב גרם לי לחשוב למה בעצם אנחנו מצלמים כאן? האם היינו מסתערים על פלאפליה בראש העין ומצלמים? התשובה היא שכנראה שלא והסיבות כנראה מגוונות אולי כאן יש לנו את ״הסיפור״ המלא של השוק והזדמנות צילום ואולי סתם פטרוניזם לשמו... ואולי אני סתם מייסר את עצמי, אז די.

 ג׳ורג׳ בפלאפל בואדי ניסנאס

אחרי ששבענו צעדנו לרחוב חורי מספר 34 (זה רק לחצות את הכביש) לבית של רנה פאנויאן אמנית ציור על קרמיקה בסגנון ארמני מסורתי.

בעלה זאבן והיא קיבלו אותנו בזמן שהיתה אצלה סדנא לציור על קרמיקה. החצר שלהם מקסימה ויש להם כמה צבים שמסתובבים חופשי בחצר. כשרנה הסבירה איך הגיעה לתחום עדת הצלמים הסתערה וצילמה אותה מכל הזויות וגם את משתתפות הסדנא ההמומות שהפכו לאוביקטי צילום לפתע.

כאן רנה מסבירה לנו את שיטות העבודה ואיך הגיעה לתחום. תראו את הצלחת המהממת שלה.

רנה פאנויאן אמנית קרמיקה ארמנית
רנה פאנויאן קרמיקה ארמנית

אני לא התאפקתי וקניתי ממנה שתי כוסות קפה עם תחתיות וברגע שהגעתי הביתה מיד הכנתי לי קפה. נראה טוב נכון? יש לה עבודות מאוד יפות, תוכלו לראות חלק באלבום התמונות.

כוס קפה של רנה
החצר של רנה וזאבן בחיפה
ציור על קרמיקה בסגנון ארמני בחיפה

אחרי הביקור אצל רנה חזרנו לואדי ניסנאס (ניסנאס בערבית זו נמיה) לרחוב יוחנן הקדוש לסיבוב דוכנים וחנויות וגם צילום כמובן.

רחוב יוחנן הקדוש בואדי ניסנאס

אצל ״סבתוש״ קיבלנו מגש של אוכל טבעוני מידי סוהא, כן אוכל טבעוני, סוהא ואחותה סנא מבשלות כאן יום יום לסועדים עד תחתית הסיר. יש ממולאים, במיה, מג׳דרה, קובה ממולא ועוד דברים טובים וזה טעים.....

הדוכן של סוהא - סבתוש בואדי ניסנאס
צלחת טבעונית אצל ״סבתוש״ בואדי ניסנאס

זו פאטמה מ ״אלבית ביתק״ ויש לה אוכל מעולה ואי אפשר לפספס את העינים הללו....פאטמה חובשת ונהגת אמבולנס לשעבר מכינה כאן אוכל ערבי אסלי וטעים חבל״ז...

פאטמה - אלבית ביתק בואדי ניסנאס

במאפיית הואדי אופים פיתות על הטבון במקום והן חמות חמות...

מאפית הואדי בניסנאס

את קפה חיפה של מוסטפה ערדאת מריחים כבר מהפינה של רחוב יוחנן הקדוש לכיוון הסמטה שלו. תערובת הקפה שהוא קולה ומכין מריח מדהים וטעים להפליא. יש לו גם חלבה וטחינה משכם וגם את גלילי ״גן העדן״ שהוא מביא עשויים מדבש תמרים, דבש חרובים, אגוזים, שקדים ופיסטוק.

קפה חיפה של מוסטפה ערדאת בואדי ניסנאס
קפה חיפה של מוסטפה ערדאת בואדי ניסנס

אחרי כמה טעימות בשוק ענת דיברה קצת על חיה תומא שהיתה אמנית קרמיקה ישראלית יהודיה שהתחתנה עם אמיל, ערבי נוצרי קומוניסט והם חיו בחיפה. קירות רחובות הואדי מעוטרים בעבודות שלה. למשל העבודה הזו על הקיר ברחוב בואדי. תוכלו לראות הרבה עבודות שלה ברחבי השכונה.

עבודה של חיה תומא בואדי ניסנאס

אחרי שהסתיים הסיור אני החלטתי שאני נשאר באזור עוד קצת כדי לחפש נושאים נוספים לצילום אבל קודם אכלתי חומוס וסלט ב-״חומוס אלשאם״ של סטפן שחאדה ברחוב הואדי 21 מול פלאפל הזקנים. חומוס מעולה שנטחן במקום - טעים אש.

יש עוד הרבה דברים טובים שלא הספקתי לטעום שם - משאיר לפעם הבאה.

חומוס אלשאם בואדי ניסנאס
חיפה בעיר התחתית
גרפיטי בחיפה העיר התחתית

ירדתי לרחוב דרך יפו והסתובבתי שם ובסימטאות שיוצאות מהרחוב ודי מהר גיליתי את

החברים הללו שהיו כל כך שונים שהייתי חייב לבקש לצלם אותם. הם הסכימו, אז מיהרתי לפני שיתחרטו.

הם מקעקעים ונראה שלקחו את המקצוע קצת מעבר לקצה...

מקעקעים דרך יפו חיפה
מקעקעים דרך יפו חיפה
 
מקעקעים דרך יפו חיפה

באזור יש הרבה מה לצלם אז אספתי...

חיפה תחתית
 
חיפה תחתית
 
חיפה תחתית
 
חציל שהחליט לברוח
חיפה תחתית
 
חיפה תחתית
 
חיפה תחתית

מועדון שמצאתי באחת הסמטאות...

חיפה תחתית
 
מועדון בעיר התחתית חיפה
 
מועדון בעיר התחתית חיפה

בתחנת רכבת בחזרה הביתה (של מי הרגל הזו?)

בתחנת השמונה בחיפה
 
היי חיילת מה עם השרוכים
צלללית של נוסעת ברכבת
 

טיול בחיפה וואדי ניסנאס - מה למדתי היום על הארמנים

  • האלפבית הארמני מכיל 36 אותיות ונוצר בשנת 405 לספירה

  • המדינת הארמנית היא המדינה הראשונה שקיבלה את הנצרות כדת מדינה בשנת 301 לספירה תחת שילטון רומי

  • הערכה היא שכמיליון וחצי ארמנים נרצחו על ידי הטורקים משנת 1915 (רצח העם הארמני) - ישראל טרם הכירה ברצח העם באופן רישמי

  • בישראל חיים כמה אלפי ארמנים בקהילות בירושלים, יפו, חיפה, רמלה ופתח תקווה. הארמנים מתפללים בארץ בשבתות (בגלל שבוע העבודה בארץ)

  • במאה החמישית אימצו הארמנים את התאוריה המונופיזיסטית (האמונה בטבעו היחיד, האלוהי של ישוע) ובכך הם, והכנסיות הקופטית והאתיופית - שונים משאר זרמי הנצרות.


 

קובץ ניווט טיול בואדי ניסנאס מצורף:






צפיה במסלול (ואדי ניסנאס) במפה דינמית כאן


מפת טיול בואדי ניסנאס
 

מסלול טיול קצר בואדי ניסנאס

כללי: 

המסלול די קצר ועובר ברחובות ואדי ניסנאס. אפשר לסטות וללכת בעצם איך שרוצים. ולטייל בעיר התחתית ובעוד רחובות. רצוי להביא מים וכובע - מתחיל להיות חם.

איך מגיעים: 

אני הגעתי ברכבת לתחנת חיפה מרכז - השמונה ומשם התחלתי את המסלול. אפשר להגיע לאזור עם כמה קווי אוטובוס (הכי טוב להעזר בגוגל מפות או בתוכנת מוביט) ניתן להגיע גם ברכב ולהחנות באזור הנמל אם כי פחות מומלץ.

לחפש ״ואדי ניסנאס״ או ״שוק ואדי ניסנאס״ או רחוב ״הואדי״ בגוגל או בוויז (בגלל שיבושי GPS וויז לא עובד כרגע באזור). לתחילת המסלול יש להגיע לרחוב חורי. אני הלכתי דרך רחוב הבנקים ורחוב צהיון.

חניה:

חניונים באזור (כפי שאמרתי, פחות מומלץ)

אוטובוס:

קווי האוטובוס שעוצרים בשכונה או בנמל. הכי פשוט להעזר בגוגל או מוביט משום שכל אחד מגיע לחיפה מכיוון אחר וחונה במקום אחר.

התחלה: 

רחוב חורי וממנו לסמטאת חנה נאקרה (הכנסיה הארמנית)

סיום: 

אני חזרתי לתחנת הרכבת השמונה.

המקומות שהייתי בהם:

  • תחנת הרכבת השמונה

  • נגר ברחוב צהיון

  • הכנסיה הארמנית ״אליהו הקדוש״ ברחוב חנה נאקרה

  • הבית והחצר של רנה פאנויאן רחוב חורי 34 (דלת ברזל כחולה - סדנאות צביעה קרמיקה ארמנית ומכירת כלים)

  • פלאפל ג׳ורג׳ ברחוב יונתן הקדוש 26

  • ״סבתוש״ של סוהא וסנא - מאכלים ערבים טבעוניים ולא רק.

  • פאטמה מ-״אלבית ביתק״ - מטבח ערבי טעים.

  • ״קפה חיפה״ של מוסטפה ערדאת - קפה, טחינה, חלבה ועוד דברים טעימים

  • ״חומוס אלשאם״ של סטפן שחאדה - לא רק חומוס, שווה מאוד.

  • חנות קליגרפיה ועבודות יד מקסימה ״yaqout״ ברחוב הואדי 23

מתי טיילתי:  28/05/2024

אורך הטיול כ 2 ק״מ ולי לקח כ 4 שעות עם עצירות, שיחות עם אנשים, שמיעת הדרכה, שהות בכנסיה וצילומים רבים (זמן הליכה נטו כ- 2 שעות).

דרגת קושי : קל

מצלמה: כל הצילומים צולמו עם עדשת זום רחבה 16-80.



פוסטים אחרונים

הצג הכול

2 comentários


Convidado:
30 de mai.

כתבה מצולמת נהדרת!

Editado
Curtir

anat amram
anat amram
30 de mai.

תיאור מקסים גם בתמונות וגם במילים ...

Curtir
bottom of page