יולי 2024
למה להגיע לקורדובה ספרד
אם כבר מבקרים באנדלוסיה אז נראה שביקור בקורדובה מתבקש לא רק בגלל האתרים המפורסמים שלה אלא בגלל הרוח, טוב, הרוח כאן בקיץ היא רוח קדים (חמה מאוד) ומזכירה את אילת שלנו בקיץ מבחינת הטמפרטורות. אז לא הרוח הזו, אלא רוח מימי עבר, רוח קודש, רוח ההיסטוריה.
בעברה אמנם היתה בירת אנדלוס והעיר הגדולה באירופה (יש אומרים בעולם) ואיבדה את הבכורה לסביליה אבל הסימנים עוד כאן והמוניומנטים שמוכחים זאת עוד עומדים כאן בגאון.
שווה להגיע גם משום שהיא מסתירה טפח ומגלה טפחיים, ככה היא, מסתורית כזו, קצת נחבאת אל הכלים, שונה מאחיותיה סביליה וגרנדה, אולי שקטה יותר אולי מנומנמת, קשה לשים את האצבע. ביקרנו בה בקיץ כשהיא כמעט רותחת מחם והרבה מתושביה נמלטים לאזורים קרירים יותר כמו מלגה שעל חוף הים והיא ננטשת כמו רבות מהערים בעולם ההופכות עם ההתחממות הגלובלית לכמעט בלתי ניתנות למגורים בחודשי הקיץ.
בחודשי האביב וגם בקיץ מתקיימים בה פסטיבלים. בזמן שהותנו התקיים פסטיבל הגיטרה.
יש בקורדובה שילוב מענין של עיר עתיקה ועיר מודרנית כאשר יש כמעט הפרדה מוחלטת בין השתיים גם פיזית בדמות חומה המקיפה את העיר וגם חזותית: העיר העתיקה נראית כמו ״כפר לבן״ באנדלוסיה עם רחובות צרים, ריצופי אבן וחלוקים, חצרות פנימיות והרבה צמחיה בעציצים על הקירות בעוד שהעיר המודרנית נראית כמו עיר אירופאית עם כיכרות רחבות, שדרות ובנינים גבוהים הרבה יותר.
קורדובה ידועה גם בזכות עבודות העור והצורפות המיוחדות ובאמת ניתן לראות וגם לקנות מאלה בעיר העתיקה.
פוסטים נוספים בספרד
הרובע היהודי בקורדובה (La Judería)
עוד סיבה להגיע היא ההקשר היהודי בדמות הרובע היהודי, פסל הרמב״ם המפורסם (הרמב״ם נולד כאן) ומבנה בית הכנסת שהפך למיני מוזאון בינתיים. פסל הרמב״ם שכינויו מיימונידס נמצא בכיכר טבריה כאן, מה לא מספיק?
אז הנה הוא פסל הרמב״ם (רבי משה בן מימון). האמת הוא די סלב כאן, מגיעות אליו קבוצות של תיירים לאו דוקא קהלים יהודים וניכר עליו שמלטפים אותו די הרבה כמו שרואים בתמונה בעיקר את הזקן, את כפות הידים ואת הספר שבידו (הספר אינו ספר מסוים אלא מסמל את הגותו של הרמב״ם בתחומי הפילוסופיה, הלכה ורפואה. לצורך העניין יכול להיות שזהו ״מורה הנבוכים״)
המסקיטה: מסגד או כנסיה ?
תלוי כנראה את מי שואלים ומתי. כמו כל המסגדים והארמונות שנבנו בזמן שלטון הכובשים המוסלמים בספרד החל מתחילת המאה השמינית ועד סיום הרקונקיסטה בשנת 1492. המסקיטה בנויה על יסודות מבנה רומי קדום שעליו כנסיה שעליה מסגד ושוב קתדרלה, אז לך תדע.
זה מזכיר לי את המריבות בגן הילדים שם התווכחנו אבא של מי חזק יותר ויכול על שאר האבות אז כאן זה האחרון קובע.
בשנת 2010 קבוצת מוסלמים ניסתה לקיים תפילה במקום, התפתח עימות אלים עם הסדרנים במקום שנפצעו. הפורעים נעצרו. הכנסיה אינה מאפשרת למוסלמים להתפלל במסקיטה.
בכל מקרה אם מסגד או כנסיה, המבנה מאוד מרשים וגדול. שורות העמודים והקשתות הבנויות משני סוגי אבן צבעונית מרשימות מאוד. כשמסיירים באולמות המסקיטה באמת מרגישים את הדואליות הדתית הזו ואין תחושה חד משמעית לכאן או לכאן כמו במסגד או כנסיה.
כשנכנסנו לעיר אי אפשר היה שלא להבחין בגשר הרומי המפורסם של קורדובה על נהר גואדלקיביר (אותו נהר שמגיע גם לסביליה). בקצה של הגשר בנוי המגדל המבוצר (Torre de la Calahorra) כשהגענו הוא היה סגור אבל אפשר להכנס למוזאון שבו ולעלות לתצפית על העיר.
לפינה הזו מגיעם ברווזים ואם יש ברווזים אז יש גם אנשים שמאכילים אותם (הסירו דאגה מלבכם גם חתולים נהנים כאן מיחס טוב ואוכל ללא הגבלה) יש כאן גם יונים שתופסות פינה מוצלת מתחת לגשר ונאחזות בזיזי עמודי הגשר.
כאן בצילום לילי (בקיץ, בשעה עשר בערב נדלקים הפנסים) המראה של הקתדרלה מצידו השני של הגשר.
כאן אפשר לראות את המגדל המבוצר בקצהו הדרומי של הגשר הרומי.
הגשר היה די ריק וגם הטיילת שנמתחת לאורך הנהר מצדו הצפוני. גם העיר העתיקה עצמה לא הייתה עמוסה בלשון המעטה ובתחילה לא הבנו למה אבל כשהגיע גל חום נוסף של קרוב ל 40 מעלות הבנו שגם תושבים וגם תיירים ממעטים להגיע בעונה הרותחת הזו.
דרך אגב, קורדובה נחשבת לעיר החמה ביותר בספרד (מתחרה צמודה לסביליה).
נגן האקורדיון הזה הסכים שאצלם אותו ואני יכול להגיד שהוא באמת עובד קשה ומבלה שעות לא מעטות ביום על הגשר הרומי מנסה לקבל ״מעות קטנות״ מהתיירים שמגיעים לכאן.
הסמטאות בעיר העתיקה בקורדובה מאוד צרות תראו בתמונות כאן, התחושה היא כמו במבוך...
כאן רחוב די שומם בצילום לילי. לפעמים העיר העתיקה בקורדובה מרגישה כמו איזה כפר נטוש (כנראה רק בקיץ).
נפגשנו במקרה עם מרים טוקאן שהתחרתה בכוכב נולד ב 2006 ששמעה אותנו מדברים עברית אז פנתה אלינו ודיברנו. היא מופיעה באירופה עם מוזיקת עולם וגרה כאן בקורדובה בחלק מהשנה. בחלק אחר של השנה היא חוזרת למשפחה באיעבלין בגליל. היא המליצה לנו על פסטיבל הגיטרה ועל מקומות לאכול.
בדרך לסמטת הפרחים (Calleja de Las Flores) - עוד סמטה קטנה ומעוטרת בעציצים תלוים.
מבצר קורדובה (Alcazar de los Reyes Cristianos)
בהתחלה חשבתי שמדובר בארמון מהתקופה המוסלמית בדומה לארמון בסביליה אבל מתברר שלא כך. מדובר במבצר שהושלם בשנת 1328 ששימש את המלכים הספרדים. אמנם חלק קדום שלו נבנה כבר בימי הרומאים ושימש גם את השליטים המוסלמים אבל מה שנראה היום לעין נבנה על ידי הנוצרים. הגנים של המבצר הוקמו בסגנון מורי ודומים לגנים בסביליה ובגרנדה עם זרימת המים, מזרקות ובריכות.
המבצר משמש גם כמוזאון ויש בו אולם יפהפיה המציג פסיפסים מרשימים מהתקופה הרומית בקורדובה הנה תראו כאן:
מקומות לאוכל וקפה בקורדובה בקטנה
לאוהבי הנטה, הפסטל הפורטוגלי (Pastel de Nata) יש דוכן מדהים בקורדובה שנקרא (Arte-Nata) ברחוב (Fernandez Ruano 21).
בר מגניב שנקרא Bar Baron בכיכר (Pl. de Abades, 4) יש גם הופעות לפעמים.
בית קפה קטן עם קפה מצוין (בקושי יש מקום לשבת). (רחוב Céspedes, 2)
מסעדה טעימה מאוד בשם קאזה מזל בכתובת: Tomás Conde, 3
מסעדה נוספת טעימה בשם Patio Romano מגישה מאכלים מסורתים מקומיים ואחרים בכתובת: Deanes 11. (בתמונה למעלה- מרק עגבניות קר מסורתי)
בעיר עצמה יש שוק אוכל מקורה וגן (Mercado Victoria) ( כתובת: P.º de la Victoria )
קפה זול ומעולה וגם ארוחת בוקר ב- Rojo Jamón ברחוב Morería, 2 (מחוץ לעיר העתיקה)
מקומות נוספים בקורדובה ספרד ששוים ביקור
חנות המרכזת עבודות של אומנים מקומיים ברחוב mariquez שנקראת (Artesania Hecha en Andalucia )
ארמון ויאנה (Palacio de Viana) בכתובת: Plaza de Don Gome, 2
מוזאון מלחמות שוורים (Museo Taurino de Córdoba) בכתובת: Plaza de Maimónides, 3
למגיעים בחודש מאי - פסטיבל החצרות (Festival de los Patios)
מקומות לינה בקורדובה
אנחנו מצאנו דירת קרקע חמודה ובסיסית ברחוב פנימי בעיר העתיקה. אפשר למצוא גם מלונות לדוגמא: מלון מרשת (NH Collection Amistad) בעיר העתיקה. (תשתמשו בפלטפורמות של המלונות והדירות ותמצאו משהו לטעמכם).
Comentarios